Syrius Kutyaiskola – kistestű társasági kutya képzése

chihuahua

Kevesen tudják, hogy a csivava (chihuahua) kutyát, a világ legkisebb méretű kutyáját, már az Azték Birodalomban, az uralkodó osztály kedvelt luxuskutyájaként tenyésztették, vagy azt hinné-e valaki, hogy a tacskó (mini) igazi, vérbeli házőrző kutya, kiváló intelligenciával és megfigyelőképességgel?

maltese

A westie kis termete ellenére szintén remek jelzőkutya, ebből kifolyólag jó házőrző, és a máltai selyemkutyáról is ugyanezt lehet elmondani (a neve ellenére nem Máltáról származik, hanem a Földközi tenger kikötőiből, ahol a patkányok és egerek irtására „szakosodtak”, csak később lettek a Római Birodalom úrhölgyeinek ölebei).

 

yorkshire-terrier

A yorkshire terrierről, a yorkie-ról) ugyancsak kevesen gondolnák, hogy a XI. század tájékán még munkakutya volt, a vadászatokhoz (nyúl, borz, stb.) alkalmazták őket, és csak később tenyésztették őket divatkutyákká.

A rendkívül kis termetük mellett a példaképpen felsorolt kutyáknak azonban van kettő olyan jellemzője, amelyben a fajtától függetlenül azonosak:

  • Társas lények, társasági lények, imádják az embereket, és nagyon szeretetre vágyóak. A gyerekek kiváló játszópajtása, ugyanakkor ideális társ az idősebbek számára is.
  • Ugyanúgy, mint egy rosszul nevelt, elkényeztetett gyerek, hajlamosak az önzésre, a makacsságra, a követelődzésre, a hisztire, önfejűségre – neveletlensége sok kényelmetlenséget, kellemetlen helyzetet is tud okozni, gyenge kezekben hamar bevezeti a „családi terrort”, kiharcolja a falkavezérséget.

A hosszú évek tapasztalata alapján kidolgoztunk egyfajta „kistestű társasági kutya képzés” programot, amelyet az egyre növekvő igény miatt beillesztettünk a Syrius Kutyaiskola oktatási rendszerébe a gazdák (és kutyáik) nem kis örömére.

 A kistestű – rosszindulattal szólva: divatkutyák – kutyák nem a nagyobb méretű kutyák kicsinyített másai, hanem mindegyik – egytől-egyig – önálló egyéniség, mondhatnánk; személyiség. Mindegyik másban kiváló, mindegyiknek van olyan önálló tulajdonsága, amelyik csak az ő fajtájára jellemző, amelyikben kiváló, és éppen ezért állítottuk úgy össze a programokat, amelyek a képességeikre, pozitív tulajdonságaik erősítésén alapul.

Az összes foglalkozást a játék, az ügyesség, a jókedv jellemzi, és nem kiemelt program a „vasfegyelemre” tanítás. A kistestű kutyák imádnak ugrálni, játszani, jókedvűen bohockodni, mozgásigényüket kielégíteni – csak (eddig) nem nagyon volt olyan foglalkozás, ami speciális fizikai állapotukat, méretüket figyelembe vette volna.

A foglalkozások nem egy teljesen szeparált, 6 x 6 m-es területen kerülnek lebonyolításra, hanem a foglalkozási időben csak ők birtokolhatják a teljes kutyaiskola lezárt területét. Csak ők a nagy téren, a gazdáikkal, és semmi más zavaró elem!

Hozzájuk méretezett agility elemek (amit mi „Ugrility”-nek neveztünk el), kedvenc játékok, ügyességi feladatok, versenyfeladatok, speciális mini akadályok, belőlük felkészült oktatók, minimális engedelmességi gyakorlattal fűszerezve: ezt kínálja a Syrius Kutyaiskola – kistestű társasági kutya képzése foglalkozás.

Syrius Kutyaiskola - kistestű társasági kutya képzés