Syrius Kutyaiskola Pécs – elindult a Syrius alapozó képzés első 2014-es évi tanfolyama

Mi az hogy elindult a 2014-es Syrius képzési rendszer?  Nem elindult, hanem egyenesen repülőrajtot vett!

[slideshow id=45]

Akik az atommeghajtást bekapcsolták: Somogyvári József (Soma), Németh Tímea (Timi) és Tóth Ferenc (Fecó), a Syrius Kutyaiskola törzsgárda oktatói.

Soma nem sokat vacakolt; nem várta meg, amíg az úttörőzenekar elénekli a Himnuszt, hanem – ahogyan mondani szokták – rögtön belevágott a tanévnyitó beszédébe, ami nem volt más, mint egy igazi hitvallás, egy pályarajz, amit a gazdik és a kutyák együtt fognak megalkotni a kutyavezető képző iskola oktatóival.

Timi bravúros, sallangoktól mentes előadást tartott etológiából, azaz megismerkedhettünk a kutyák viselkedéstanával. A kutya az egyetlen olyan állatfaj, amely tudományos nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt (Canis lupus familiaris).  A kutya a farkas egy mára már kihalt alfajánakháziasításával (domesztikációjával) jött létre, amint azt DNS-adatok is bizonyítják.A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de a kutya a középső kőkorszak vagy az újkőkorszak óta társa az embernek.

Fecó ugyancsak érdekfeszítő módon ismertette a hallgatósággal a kommunikáció és a motiváció fontosságát a kutyaképzésben.

Természetesen, kommunikáció alatt nem csak azt az ugatást értjük ami az ember és a kutya közötti kommunikációra jött létre az evolúció során, hanem ugyanúgy beleértjük a szemkontaktust, vagy éppenséggel a testbeszédet is. Például, egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy az emberek és a kutyák néhány társadalmi készsége azonos, sőt a kutyák megismerési funkciója sokban hasonlít egy gyermekéhez.

A kommunikáció csak akkor jön létre, hogyha legalább két fél vesz részt benne, ezért a kommunikáció egyike a társas (szociális) viselkedésformáknak is.

Fecó szemléletes, frappáns példát hozott a motivációra is: ki a fene szeret olyan iskolába járni, vagy munkahelyen dolgozni, ahol nem dicsérik meg, ha szépen dolgozik, ahol nem értékelik az ötleteit, ahol nem adnak teret a tudásának, ahol az „ahogy esik, úgy puffan”-elvet hagyják rá a tanulókra, dolgozókra?

Nos, a kutyákat is motiválni, ösztönözni kell, ha a képzés, vagy a kutya-munka során a legjobbat akarjuk a kapcsolatunkból kihozni. Motiváció lehet akár egy kedvenc játék, lehet a jutalomfalat, de van amikor a dicséret a nyerő, és bizony létezik a kényszerítés módszere is.

A gazdák máris megkapták az első házi feladatot: el kell érni, hogy a jövő szombaton kezdődő foglalkozáson a kutya úgy figyeljen a gazdájára, mintha az élete függne tőle. Hogyan? Kissé kegyetlennek tűnik a kutyaóvodai babusgatásból éppen, hogy kicseperedett ebekkel szemben, de a lecke az: legköze4lebb csak vasárnap este kapjon a kutya enni, azt is a gazda kezéből. Aztán egész héten ismételni; kétnaponta kapjon ételt a kutya, és mindig, csakis kézből. Ne legyen abban biztos a kutya, hogy a „pincér-gazdi” pontosan este hat körül válogatott finom falatokat tesz elé. Kicsit küzdjön meg az ételért, szedje ki az összezárt marokból, lesse a gazdát, hogy zörren-e az ételes zacskó, vagy hallja meg a kert túlsó végéből, ha zörren a villámzár az étket rejtő zseben.

Nem kis feladat, hiszen először magunkat kell benne legyőzni, el kell hinni az oktató tapasztalatából fakadó útmutatást, bíznunk kell a kutyában, aztán együtt örülhetünk az eredményeknek.

Az évnyitót Soma a házirend ismertetésével zárta; póráz használata – egyéb utasítás hiányában kötelező, beteg kutya, vagy tüzelő kutya nem látogathatja a foglalkozásokat, nem papucsban bóklászunk a kutyával, játszóruhát húzzunk, mert a kisestélyi nem igazán alkalmas viselet, stb.

Következő, immáron kutyás, foglalkozás: 2014. január 18-án, szombaton 11:00-kor.

 

 

SHARE IT:

Comments are closed.